Verba volant, scripta manent!

Te-ai întrebat vreodată de ce nu ai reușit pe deplin să-ți transformi visele în realitate? De ce ți se pare extrem de greu să te mobilizezi în materializarea lui? Ce te împiedică să-ți trăiești visul?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care acum, mai mult ca niciodată, avem timp să reflectăm. Dincolo de vremurile tulburi pe care le traversăm, privind partea plină a paharului, acum este momentul să tragem linie. Dacă ar fi să ne facem singuri o analiză SWOT a trăirilor noastre, ar trebui să evaluăm exact situația în care ne aflăm și să muncim pentru realizarea visului nostru. Să construim pas cu pas drumul către îndeplinirea visului nostru, întocmai precum construcția unei case, iar curiozitatea să ne arate bucuria de a-l descoperi treptat, precum un arhitect ce studiază un dicționar de arhitectură. Dorești mai multe detalii? Perseverează și află, pentru a înțelege pe deplin frumusețea artei de a-ți construi propriul vis, precum propria casă!

Faptul că, de multe ori, oamenii preferă o imagine, cu puține cuvinte în descriere în locul unui text lung și siropos, denotă faptul că trăim într-o eră a vitezei, în care timpul e mult prea prețios, fără să se piardă în detalii. E ca și cum un arhitect ar încerca să-ți explice planul unei case în termeni tehnici, ore întregi, iar în final, când tot ce te interesa era doar cum va îți va arăta casa nZEB și cât va fi amprenta la sol, tu să știi date tehnice despre programul de proiectare.

Așa e și în viață! Uneori ne pierdem în detaliile cotidianului si uitam sa ne canalizam energia catre ceea ce conteaza cu adevarat in a ne face fericiti!

Mi-aduc aminte că m-am întâlnit la un eveniment de amploare cu mulți cunoscuți pe care nu-i văzusem de mult timp. După câteva minute bune de socializare, în care fiecare și-a prezentat realizările materiale, i-am întrebat pe fiecare în diferite conjuncturi: „Și, ești pe deplin fericit acum?”. Multora dintre ei li s-a părut o întrebare stupidă, alții au evitat răspunsul, spunându-mi planurile de viitor. Cert e că întrebarea mea a fost „food for thought” pentru mulți dintre ei pentru că evenimentul nostru s-a transformat, spre dimineață, în discuții libere despre ceea ce-și doresc în viitor cu adevărat și ce îi face fericiți.

Am constatat că puțini își trăiau visul în realitate. Unii munceau din greu la materializarea lui, fără să fie conștienți că îl trăiau deja și că în aceasta consta frumusețea lui, alții abandonaseră demult ideea unei fericiri complete, alegând doar partea mercantilă, pragmatică a realității în detrimentul celei spirituale, alții tocmai atunci conștientizau ce-i face fericiți. Atunci am realizat că, pentru a începe să faci primul pas, înainte să-ți creionezi propriul vis, trebuie să conștientizezi ce îți aduce fericirea în cea mai pură formă a ei.

Printr-o altă circumstanță socială, am fost la un seminar despre cum să te dezvolți profesional. La un moment dat, un domn între două vârste se ridică și spune „Domnul meu, v-am ascultat ce ați avut de spus, dar mă grăbesc acum. Puteți să ne spuneți când ne puteți oferi ceva de muncă?”. Întrebarea a șocat! Ori domnul nu înțelegea pe deplin ce implică acest seminar, citind doar printre rânduri, ori așteptările sale erau pentru ceva concret. Energia și timpul omului sunt limitate. Nu i le irosi în van! Simplitatea, acuratețea și dovezile palpabile iau loc cu succes fulminant cuvintelor care exprimă incertitudine.

Am fost la diverse seminarii de dezvoltare personală în care oamenii se simțeau impulsionați pe moment, însă după trei-patru ore de asistat, în pauzele de la coffee-break-uri mulți dintre ei erau obosiți. Dacă vrei cu adevărat să cuantifici succesul unui eveniment, pauza de coffee-break îți oferă cel mai sincer feed-back prin atitudinea celor din jur. Cel mai tare m-a marcat faptul că cei din jurul meu discutau despre cum să se destindă după acel eveniment. Am rămas mirată. Păi nu pentru acest lucru erau acolo? Să se destindă, să plece de acolo încrezători, dornici să-și dezvolte potențialul creativ, personal și profesional? Oricare ar fi fost felul lor, era clar că undeva omul obosise și-și pierduse interesul.

Acest lucru m-a făcut să-mi pun mari semne de întrebare, să reevaluez modalitatea abordării interlocutorului și să nu-mi expun punctul de vedere în termeni inutili care ar obosi cititorul.

Organizarea, simplitatea și realismul sunt constantele ecuației de a reuși, la care ne întoarcem de fiecare dată când simțim că deraiem de pe drumul împlinirii visului nostru. Ce m-a făcut să înțeleg pe parcurs evenimente de genul de mai sus? Faptul că uneori prea multe cuvinte derutează și obosesc! Fie că îți doresti să fii speaker motivațional sau trainer în domenii variate, stabilește-ți clar și concis propriile obiective! Ceea ce ție ți se poate părea bine stabilit la început se cuantifică, în final, ca rezultat în interesul publicului. Poate că nu se datorează celor din jur, ci felului în care gândim modalitatea de abordare, organizare și expunere a potențialului cu care suntem înzestrați.

Toată această experiență m-a învățat să gândesc la obiect și direct, așa cum dorim toți cei care trăim în secolul vitezei.

 

Acum, dacă ai ceva mai mult timp decât de obicei, încearcă să te organizezi și să faci o schimbare de macaz către ceea ce te face fericit. Au fost zile în care visam cai verzi pe pereți, mă hazardam în dorințe inutile, ca mai apoi să realizez că nu era nici pe departe ceea ce mă făcea cu adevărat fericită. Târziu, am realizat că acestea nu erau decât niște proiecții asimilate ale influențelor din jurul meu.

Un profesor mi-a spus odată o replică pe care nu o voi uita prea curând: „Când simți că totul în jurul tău nu are direcția ce ți-o dorești, fă un pas înapoi, trage adânc aer în piept, evaluează situația și abia apoi fă pasul decisiv!”. I-am ascultat sfatul și am încercat să-mi croiesc propriul drum așa cum am simțit că e cel mai bine pentru mine. O poți face și tu! Îți poți creiona concret și rațional propriul destin. Dacă ți se pare greu, hai să încercăm împreună. Simplu și pe înțelesul tuturor.

 

Pasul 1

Ce te face cu adevărat fericit?

Detașează-te de orice și gândește-te. E ca și cum te-ar întreba cineva: „Cum arată casa visurilor tale?”.

Cum ți-ai dori să fie? O casă impozantă și cu un consum mare la utilități? Sau poate una micuță, pentru că ți-e frică să nu o poți întreține din cauza costurilor ridicate?

Dar dacă ți-aș apune că le poți avea pe amândouă într-una singură, adică încăpătoare pentru familia ta și costuri aproape 0, m-ai crede?

Află că e posibil. Tot așa e și în viață! Dacă îndrăznești să-ți sfidezi limitele, universul în care fiecare dintre noi ne aruncăm undița speranței conspiră ca, la un moment dat, când simți că nu mai e nimic de făcut, reușești să izbândești!

Fără să vrei, deja doar imaginându-ți, ți-ai atins deja target-ul propus. Exercițiul de imaginație te ajută mai mult decât crezi.

Ascultă-ți intuiția, crede în ea! Observă ce te face să zâmbești, ce ți se pare că ai face cu ușurință și pasiune toată viața. Înțelege pe deplin sensul existenței tale și nicio zi nu-ți va mai părea la fel de acum încolo. Stabilește-ți obiectivele, identifică oportunitățile și găsește cele mai bune soluții de punere în practică. Fii concis în planurile tale. Eu așa procedez și crede-mă că funcționează!

 

Pasul 2

Planifică!

Creionează-ți propria schiță de îndeplinire a obiectivelor ce ți le propui a le atinge, dar ai grijă ca ele să fie concrete și realiste, pentru că altfel te vei cufunda în corabia propriei neputințe și totul ți se va părea mai târziu irealizabil.

Stabilește-ți cu exactitate fiecare etapă sau pas în parte. Eu sărbătoresc de fiecare dată fie cu o ieșire într-un loc drag, care să mă facă să mă simt specială, fie pur și simplu mă bucur de ea.

Dacă în drumul tău către realizarea visului tău conjunctura îți permite să te bazezi pe cineva, ai grijă să stabilești cu precizie deadline-ul și acțiunile pe care le dorești a le materializa. Exact cum ai construi o casă. Pentru ca aceasta să fie durabilă și să reziste în timp, ai nevoie de un proiect, necesar de materiale, dar, mai ales, o fundație solidă. Altfel, toată munca ta s-ar nărui în van!

 

Pasul 3

Proiectează!

Creează-ți faptic propriul dashboard, propriul vis concretizat în imagini și cuvinte. Nu-ți fie teamă să-ți creezi propriul tău tablou la vedere, în care să adaugi zilnic imagini cu ceea ce îți place cu adevărat, să scrii cuvântul care sintetizează fericirea, scopul, visul tău și să contribui zilnic, până când acest puzzle al fericirii tale să devină pe deplin complet.

Odată complet, îndrăznește să le pui în practică. Așa cum pentru casa visurilor tale ceri părerea arhitecților, specialiștilor în rezistență, instalații, eficiență energetică, dar, mai ales, analiștilor financiari pentru a ști dacă te încadrezi în buget, exact așa procedează și cu propriul tău vis!

 

Pasul 4

Construiește!

Îți dorești ca a ta căsuță să fie perfectă! Pentru asta, aloci timp și resurse inimaginabile. Ai răbdare să se ridice în timp, respecți fiecare etapă a construcției pentru ca, în final, rezultatul să fie cel așteptat, iar tu să îți atingi toate obiectivele propuse.

Exact așa e și în viață!

Indiferent de domeniul ales, obiectivul tău este să fii cel mai bun în domeniul ales! Doar practicând ceea ce-ți place în fiecare zi, concurând cu cei mai buni în domeniu, îți poți măsura adevăratul potențial și ești provocat să perseverezi.

Vorba lui Les Brown: „Când ai un țel, țintește luna; chiar dacă nu vei reuși, măcar vei rămâne printre stele!”. Nu-ți fie teamă! Încearcă!

 

Dacă m-ai întreba care e visul meu, aș spune că îl trăiesc acum, prin prisma faptului că îmi citești gândurile acum. Dacă tu mă citești, pentru mine, visul meu de a scrie capătă sens și nuanță. Dacă pe măcar unul dintre voi îl ajută, îl pune pe gânduri sau impulsionează să-și trăiască visul la adevărata sa valoare, visul meu e împlinit.

Credeți în voi și planurile voastre! Gândiți! Planificați! Acționați! Întocmai precum acționați pentru ridicarea unei case!

Eu scriu oriunde, pe orice am la dispoziție atunci când inspirația mă lovește pur și simplu. Și nu mi-e teamă să le public! De ce? Pentru că sunt ideile mele, trăirile mele, părți din sufletul meu! Iar faptul că tu mă citești și ești aici, pentru mine este cel mai mare câștig. Nu cred în cantitate, ci în calitatea oamenilor ce-mi dăruiesc puțin din timpul lor, pentru a-mi descoperi ideile și pasiunile.

Eu așa am planificat, procedat și am ajuns până aici. Mai am multe de învățat, dar tocmai în asta constă frumusețea de a face ceea ce îmi place cu adevărat! Nu știu cum va fi următoarea zi pentru că fiecare zi e o provocare.

Indiferent de tendințele de comunicare ale prezentului, pasiunea pentru scris va rămâne neschimbată. Mizez pe inestimabila putere de exprimare a sufletului în stilul clasic: scrisul.

Verba volant, scripta manent!

logo80

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s