Fă economie la energie și pleci într-o vacanță, așa cum îți place ție!

feature_3

Gather your squad!

#festival#arts#friends

#summer#holiday#party

#freshair#relax

Sincer? E imposibil să nu vezi zilnic vreuna din sintagmele astea pe conturile tale de socializare! Cu oricine te-ai întâlni, este inerent să nu survină și subiectul concediu! Recunoaște: te apucă așa un dor de ducă și chef de distracție, de-ți vine să arunci câteva haine și vise în valiză și la drum cu tine! E imposibil să nu vrei să li te alături! Însă, parcă ceva te reține când îți deschizi larg portofelul sau verifici soldul pe card! Tocmai au sosit facturile pentru gaz, apă, curent electric… Mai ales curent electric, pentru că pe canicula asta bietul aparat de aer condiționat abia face față. Și unde mai pui că nu e singurul. Mai e și cel de pe hol și din dormitor. Păi cum să respiri altfel?

Dacă ți-aș spune că totuși poți avea concediul mult așteptat sau participă la festivalul dorit cu același salariu pe care-l câștigi, m-ai crede? Eu îți spun că da! Totul ține de organizarea cheltuielilor și de un pic mai multă atenție privind utilizarea electronicelor și electrocasnicelor.

Concentrează-te un pic la ceea ce-ți dorești! Îți voi dezvălui mici ponturi despre cum să faci economie, setându-te după tipul de concediu ales. Planurile mele de acțiune sunt în număr de trei.

Plan pe perioadă scurtă, pentru destinații apropiate

Nu faci decât să-ți arunci câteva haine în valiză, să încui ușa casei și să pleci. E un câștig fifty-fifty de ambele părți: tu te distrezi, relaxezi, aerisești, iar pe de altă parte, faci cea mai frumoasă și utilă economie privind cheltuielile casei, în special la energie.

Așa procedăm noi, când timpul ne permite vara și plecăm într-o frumoasă „haiducie”, cum ne place să o numim, cu rulota, alături de prieteni dragi. Aer curat, răcoare, apă rece. Spui astfel un „Nu” hotărât asfaltului încins, grijilor de a avea în permanență apă rece la frigider și mai dai un răgaz aerului condiționat, care nu mai prididește să facă față caniculei. Mai are rost să vă mai descriu avantajele? Cred că deja fiecare dintre voi simte mirosul de brad și plăcerea de a-ți potoli setea cu apă rece de izvor.

Mulți poate ar spune: ” Halal economie! Sunt doar câteva zile sau săptămâni pe an. Și în restul anului, cum faci să economisești energie și să strângi bani pentru vacanța mult așteptată?”

Simplu!

Tot ce vă avertizez e faptul că e un plan de lungă durată!

Cheltuielile se vor amortiza în timpul unul an, dacă ești atent la anumite lucruri și încerci să te organizezi un pic.

Statisticile spun că de obicei într-o familie, energia electrică consumată este repartizată astfel:

 • 60 % încălzire
 • 20% mașina de spălat vase
 • 13% iluminatul
 • 7% celelalte dispozitive electrice și electronice

E valabil și pentru tine? Eu zic că sunt pe aproape. Ce este de făcut în acest caz? Cum gestionăm situația astfel încât ca la sfârșit de an să avem în contul de economii o sumă frumușică, ce ne acoperă vacanța mult dorită?

1. Uita-te în jur și identifică electronicele și electrocasnicele ce sunt conectate la curent, dar sunt nefolosite.

Te asigur că fiecare „Turn off” și scosul din priză al unui gadget sau electrocasnic nefolosit contează. Fă un experiment și te asigur că într-un an vei vedea o scădere semnificativă a consumului de energie. Dacă ești dezorganizat sau pur și simplu uituc, gândește-te că fiecare „Turn off” înseamnă bani economisiți pentru vacanța ta. Parol, că la mine funcționează din plin!

 1. Setarea temperaturii aerului condiționat la 24 de grade

Sincer, de când am aflat de la specialiști acest lucru, am scăpat de stresul consumului excesiv de energie! Sfatul lor: fiecare grad în minus crește factura cu aproximativ 7%. Uită-te pe display-ul aerului tău condiționat și în funcție de temperatură, fă un calcul rapid. Așa-i că ești cu degetul pe telecomandă să mai reduci puțin din grade?

 1. Curățarea filtrelor aerului condiționat în fiecare an

A intrat în rutina noastră, ca în luna mai, în fiecare an, Gabi instalatorul, cum ne place să-l numim, să ne facă o vizită pentru curățarea filtrelor. Apelăm la această operațiune deoarece survin două avantaje: aer curat și sănătos și factură mai mică la energie.

 1. Dotarea ferestrelor cu rulouri și rolete

Pe timpul verii, simt cu adevărat ce înseamnă diferența termică dintre temperatura de afară și cea din casă când sunt rulourile trase. O mică investiție și rutina de a le trage când e soare te scutesc de câteva ore de energie termică consumată prin folosirea excesivă a aerului condiționat.

 1. Nu opresc aerul condiționat pe timpul caniculei

Setez aparatul la temperatura de 24 de grade și ventilație low. Procedez așa după sfatul specialistului, care mi-a dezvăluit că voi consuma mai multă energie pornindu-l constant, decât dacă îl las pe setările sus amintite. Un sfat util, ce te ajută să nu-ți ții răsuflarea vara când îți primești facturile.

 1. Schimbarea filtrului hotei la 3 luni sau spălarea frecventă a acestuia.

Cât timp am avut un model de hotă vechi îi curățam frecvent filtrul. Îmbibarea acestuia cu substanțele specifice bucătăriei îngreunează procesul de filtrare și implicit rezultă un consum mai mare de energie prin suprasolicitarea motoarelor. Noul model achiziționat îmi permite doar schimbarea lui. Cert este faptul că, indiferent de situație, un filtru curat reduce substanțial consumul de energie electrică.

 1. Izolarea locuinței

A fost de departe cea mai inspirată investiție! Consecințe? Consum scăzut de energie vara din cauza menținerii temperaturii scăzute, iar iarna menținerea căldurii constante, fără a fi nevoie de a porni constant sursele de încălzire.

 1. Achiziționarea termostatului ambient.

O investiție extrem de utilă ce reduce semnificativ factura datorită consumului redus de energie. Astfel, am în permanență o căldură constantă, sistemul de încălzire pornind doar când temperatura scade sub cea setată sau pot programa ca sistemul de încălzire să pornească doar înainte să ajung acasă. Aveți grijă, însă, unde amplasați termostatul, indiferent dacă e fix sau wi-fi! Sursele de căldură din vecinătatea sa pot genera temperaturi false, astfel încât acesta să pornească eronat. O consider o investiție extrem de utilă, făcând comparație cu facturile precedente în care ambientul nu există.

 1. Un „Nu” hotărât montării aparatului de aer în bucătărie!

La sfatul specialistului, pentru un consum scăzut de energie, aparatul nu trebuie să fie montat în zone ale casei ce produc umezeala. Amplasarea greșită ar putea genera cheltuieli suplimentare ale energiei electrice. Așa că am fost ascultători și am montat unul dintre ele pe hol, astfel încât să putem uniformiza o temperatură constantă și în zonele de risc ridicat.

 1. Montarea becurilor LED.

Recunosc, întotdeauna mi-au plăcut spațiile luminoase, indiferent dacă au lumina naturală sau artificială. Montarea becurilor LED îmi permite să-mi satisfac acest capriciu, fără grija unei facturi mărite, deoarece un singur bec consuma doar 4W. La un calcul sumar, comparativ cu becul incandescent, economisești circa 20-25% din consumul stabilit inițial. Unde mai pui că au și o durată de viață lungă. Statisticile recomandă aproximativ 30 de ani la o utilizare medie de 6 ore pe zi.

 1. Achiziționarea electrocasnicelor clasa A+

Totul a pornit în urma unui documentar vizionat cu mulți ani în urmă, în care erau explicate experiențe pe termen lung, avantajele și statisticile cu privire la achiziționarea eletrocasnicelor, dar și a produselor utilizate într-o gospodărie. Explicarea detaliată, și studiul pe termen lung realizat, m-au făcut să studiez cu atenție descrierile electronicelor și electrocasnicelor achiziționate, astfel încât raportul calitate-preț-consum de energie să fie unul excelent! A+ este alegerea mea!

 1. Amplasarea frigiderului departe de sursele de căldură

Când am decorat bucătăria, am luat în calcul spațiul existent, utilitatea și eficiența energetică. Astfel, am amplasat combina frigorifică departe de sursele de căldură pentru a nu genera consum crescut de energie.

 1. Decorarea casei, astfel încât radiatoarele să nu fie acoperite de obiecte de mobilier

Știu cât de frumos și mic ți se pare în show-room mobilierul, indiferent de camera aleasă, însă mi s-a întâmplat ca atunci când ajung acasă, să mi se pară că ocupă întreaga cameră! De aceea, pentru o temperatură optimă, cu un consum mediu de energie, sfatul e să-ți decorezi casa în așa fel încât să nu blochezi radiatoarele cu mobilier.

 1. Spălarea rufelor la 30 de grade

Verifică cu atenție eticheta hainelor și vei afla că majoritatea producătorilor recomandă temperatura de 30 de grade pentru spălare pentru a nu deteriora țesătura. Achiziționează-ți garderoba, luând în considerare acest criteriu și vei avea o factură redusă la energie, haine impecabile și un buget de vacanță mărit! Coincidență sau nu, la mine funcționează!

 1. Nu ești om, dacă nu plantezi un pom!

Înțeleaptă potrivire de cuvinte și sens! Dacă nu ai avut nici un fel de inițiativă sau motivație să plantezi un pom, acum e momentul să o faci, măcar în fața casei tale. În timp, îmi vei mulțumi! Știi ce răcoare plăcută simți când adie vântul vara, iar tu ai umbra de la copacul pe care l-ai plantat în urma cu câțiva ani? Știi cum te simți?  Excelent, îți spun eu!

Planuri de viitor

legatura_vreau_sa_devin_client

Descoperirea unor noi metode de economisire a energiei și, bineînțeles, o nouă destinație!

Recent, am descoperit 100 de idei de la profesioniștii E.ON, #EconomiiLaPuterea100 relatate prin videoclipuri super utile și le-am adăugat în To do list! Unele dintre ele deja le-am și pus în practică! Abia aștept să-mi verific luna viitoare factura!

De exemplu:

 1. Folosirea oalelor mari pe ochiurile mari ale aragazului. DONE!
 1. Se pierde 1/3 din energie, dacă vasul este mai mic decât ochiul aragazului. Am corectat deja acest aspect! Mulțumesc, E.ON!
 1. Ochiurile plitei pasează căldură încă 5-10 minute după oprire. Bine de știut! Mi-am resetat timpul de preparare al rețetelor ținând cont de acest aspect!
 1. Utilizarea mașinii de spalat vase, doar atunci când este plină și în ziua în care ai gătit și ai multe vase murdareConsum de apă redus și energie! Bun sfat!
 1. Plantarea de arbori și arbuști în partea de sud-vest a casei! Extrem de utilă informația. Pus în practică.
 2. Lista sfaturilor E.ON e într-un permanent update pentru mine.

Sunt 100 de sfaturi practice despre modul cum să faci economii în bucătărie, cum să economisești apa și multe alte aspecte din mediul familial, care nu-ți răpesc decât câteva minute, în funcție de domeniul ales. Garantez că o să-ți schimbe viața și viziunea despre modul echilibrat de exploatare al resurselor naturale! Eu deja m-am apucat să pun în practică sfaturile profesioniste oferite de E.ON, deoarece îmi doresc să îmbunătățesc pe fiecare segment de utilizare al casei modalitatea de economisire a energiei. Sunt sfaturi pe care cel mai indicat este să le descoperi individual în liniștea și confortul casei sau biroului tău și să le aplici în funcție de nevoile tale.

Cel mai important aspect al economisirii energiei!

N-ar fi greu deloc, dacă am folosi aceleași principii echilibrate în toată această călătorie pe care o facem fiecare dintre noi pe acest pământ. Daca ți se pare că modalitățile tale de a economisi energie nu sunt importante, gândește-te, cum ar fi dacă fiecare dintre noi am economisi? Ți se pare imposibil de cuantificat? Potrivit experților E.ON, dacă toți românii ar închide luminile pentru o oră, „ar putea fi economisiți peste 1,16 milioane kilowați pe oră.” Incredibil, nu?

Un lucru este pentru mine cert! Indiferent unde vei pleca și cât vei economisi, fii mândru că participi la diminuarea impactului activităților asupra naturii. Astfel, vei fi fericit și eligibil în a adăuga alături de #party#summer# holiday: #IDoMyPart

Nu te justifica! E doar pentru tine!

Nu vei primi elogii sau medalii! Însă, pe cuvânt că vei simți un sentiment tare frumos de liniște sufletească, știind că după tine nu vine potopul, ci vei lăsa un mediu mai curat printr-un consum echilibrat de resurse și generațiilor următoare, printre care vor fi și copiii tăi!

Credit foto: E.ON

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s