Învinge patina timpului, susținând Gazde bune în case bătrâne!

Vizual-CB-1-e1518091344350.jpg

Te trage firul vieții să te întorci acasă,

Oriunde ai fi plecat în astă lume,

Și orice clipă petrecut-aici îți pare prețioasă,

Pășind al casei prag, te-ncearcă un sentiment anume.

Te cheamă dorul de căsuța părintească,

Chiar dacă ești în floarea tinereții

Și îți dorești ca purul sentiment să te călăuzească

Oriunde te-ai afla pe drumul vieții.

Te încearcă sentimente neștiute încă,

De câte ori dorești un drum ca să-l urmezi,

Și încerci să deslușești acea iubire adâncă

Ce crește în fiecare zi, mai mult decât îți imaginezi.

De mic copil spuneai că vrei la tine acasă,

Oriunde te aflai, reveneai în locul tău special.

Cel mai frumos loc ți se părea a ta casă

Ca și acum, de altfel, e locul ideal.

Daca ți-aș spune oare că sunt ca tine mii

De oameni ce-au iubit până la al lor sfârșit

Ceea ce au clădit de când erau copii,

Și-au dorit ca sentimentul să-l trăiască la infinit.

Dar timpul își așază de multe ori pecetea

Pe ceea ce iubim și clădim într-o viață,

Și parcă mai avid își potolește setea,

Lăsându-ne în urmă amintiri și speranță.

Speranța că și cei ce vin de după noi,

Să guste sentimentul ce l-am trăit din plin

Să-și bucure privirea și sufletul, și apoi

Să fie binecuvântați cu acest sentiment divin.

E o odă a bucuriei măcar odată în viață

Să ajungi să trăiești precum strămoșii tăi

Să simți pe îndelete cum papilele se răsfață

Cu gustul autentic tradițional a tot ce vrei.

S-asculți timid pădurea, din patul secular

Să vezi cum se clădește adevărata viață

Să deslușești ce-i arta din degetele unui meșteșugar

E o ocazie unică ce multe te învață.

Dacă ai simțit vreodată acest sentiment în viață

Înțelege-vei pe deplin ceea ce vreau să-ti spun

Sunt căsuțe bătrânești cu o brumă de speranță

Ce vor să te găzduiască, dăruindu-ți ce au mai bun.

25348752_1982503845296906_191707517095922487_n.jpg

G ândurile-ți zboară-n timp, primul pas în pridvor de-l pui

A ducându-ți clar aminte cum era odinioară

Z âmbete largi ce cuprind inima orișicui

D e-ți dorești ca timpul să stea în loc, să nu mai zboare.

E nergie nesecată, izvorâtă din vecie

B unici și părinți laolaltă, bucurie-ți dăruiesc

U n loc unic ce adună povești din frageda lor pruncie

N emuritoare comori ale sufletului românesc!

E ste conservarea valorilor românești

I nițiată cu suflet de Asociația Sinaptică

N icicând nu-i mai frumos să-ți cunoști rădăcinile strămoșești

C oncretizat într-un proiect în variantă turistică.

A cum mai mult ca oricând poți și tu să dăruiești

S usținând atât cât poți acest proiect pentru viitor

E ste locul ideal ce-l poți vizita și înnopta de-ți dorești

B a chiar poți fi voluntar de-ți dorești drag cititor!

A duci multă bucurie de alegi a contribui

T otul merită o șansă și cu tine izbutesc

R eușind de a învinge patina timpului

A lături de tot ce-i drag și mai presus omenesc!

N -ai idee cât de mult valorează să donezi

E șansa să-ți demonstrezi valorile în care crezi!

  • Ai încercat vreodată să te rupi de cotidian și de tot ce înseamnă evoluția tehnologiei și să-ți petreci măcar o zi de vacanță într-o casă bătrânească?
  • Ai ascultat vreodată povestea ei spusă printre trosnetul lemnelor ce ard mocnit în sobă sau cămin?
  • Ai simțit cum îți încarci sufletul cu o stare de bine pe care nu o găsești niciunde?

Dacă ai trăit măcar una din aceste unice senzații, atunci mă înțelegi pe deplin de ce susțin cu atâta ardoare acest proiect inedit. Dacă destinul nu ți-a oferit până acum experiența vieții tale, atunci îți spun, cu mâna pe inimă, că e cazul să experimentezi măcar o dată în viață așa ceva sau să ne privăm copiii de cunoaștere!

Mi-aduc aminte povestea unui părinte a cărui fiică, citind despre sărbătoarea Crăciunului, la școală a fost întrebată ce înseamnă o iesle. Nu a știut. Apoi doamna învățătoare i-a întrebat pe toți ceilalți elevi. Răspunsul a fost negativ în totalitate. În acel an, primul lucru pe care și l-a dorit acel copil a fost să vadă cum arăta cu adevărat o iesle într-un sat pentru a înțelege pe deplin unde s-a născut pruncul sfânt. Morala acestei povești sau food for thought îi face pe mulți dintre noi să se gândească că, pentru a evolua atât noi, cât și copiii noștri, trebuie să ne cunoaștem trecutul și să învățăm ce înseamnă lucrurile simple, înainte de a ne avânta în complexitatea necunoscutului.

E o adevărată revelație să poți descoperi cum să trăiești simplu, cu lucruri elementare, fără a fi nevoie să-ți complici existența din varii puncte de vedere. Imaginează-ți cum ar fi să deschizi ușa casei dis-de-dimineață și să inspiri aerul înmiresmat cu cetină de brad? Învăluită de cerga din lână pufoasă, să stai pe prispa casei bătrânești în timp ce-ți savurezi ceaiul fierbinte, iar copiii tăi să o zbughească direct pe ușa „de la tindă” la joacă, trăgând după ei nerăbdători o sanie pe care o vor folosi îmbujorați toată ziua. Se vor împrieteni cu ceilalți copiii, vor inventa jocuri neștiute și-și vor dovedi cât de creativi sunt. Vor bea apă direct de la izvor, se vor bucura din plin de gustul laptelui prospăt muls sau al bucatelor tradiționale. Vor afla ce înseamnă să trăiești cu adevărat bucuria lucrurilor simple și vor fi pregătiți de a înfrunta viața aducându-și aminte mereu de aceste extraordinare experiențe. Însă toate aceste posibilități înșiruite nu sunt rodul unei imaginații bogate, ci sunt amintiri pe care mulți dintre noi le-am trăit și ne-au învățat ce înseamnă să fii echilibrat și cu adevărat fericit. Sunt momente unice pe care ar trebui să le retrăim din când în când și de care nu ar trebui să privăm generațiile viitoare. Nu cred că ar trebui să ne bucurăm doar noi, ci să ajutăm atât cât putem, ca aceste case, cu adevărat de poveste, să intre într-un circuit turistic, astfel încât fiecare dintre noi să putem avea parte de o astfel de experiență.

De câte ori am călătorit într-o țară ce m-a atras în mod frapant dincolo de atracțiile turistice promovate, a fost să-i descopăr adevărata frumusețe izvorâtă din propria ei cultură. Să contempli istoria în diferite faze incipiente prin prisma călătorului contemporan e o experiență unică. Să cunoști cum a început totul, cum trăiau oamenii odinioară și ce-au făcut ca locul lor natal să aibă frumusețea din zilele noastre, consider că e cea mai frumoasă formă de respect pe care generațiile următoare o pot aduce astăzi strămoșilor. Și viceversa. E un circuit bazat pe umanitate, respect reciproc, pe care fiecare dintre ei au cultivat-o cum au știut cel mai bine.

24775095_1978676822346275_4218600688231451077_n.jpg

M-a impresionat extrem de mult faptul că Asociația Sinaptică a inițiat programul de dezvoltare locală prin patrimoniu cultural „Gazde bune în case bătrane”! Pentru anul 2018 și-au propus reabilitarea a 4 case tradiționale mai vechi de 80 de ani din comunele Isverna, Podeni şi Ponoarele din judeţul Mehedinţi, Blăjeni din județul Hunedoara și Ciuruleasa din județul Alba și crearea unei rețele de găzduire în cadrul gospodăriilor tradiționale cu cel puțin șase Gazde bune, care să valorifice turistic arhitectura vernaculară din mediul rural și patrimoniul gastronomic local. Condiția principală este ca aceste căsuțe să nu fi suferit modernizări sau modificări ale formei inițiale, ci să conserve același aer autentic aproape centenar de odinioară.

Casa 1 11Casă țărănească înainte de renovare

Casa 1 12Dupa renovare

Susțin contribuția individuală în cadrul proiectelor non-profit organizate de ONG-uri, deoarece este modalitatea de a realiza lucruri mărețe prin gesturi mici, pline de umanitate și cu o valoare incomensurabilă. Să știi că ai reușit să contribui la conservarea valorilor cu adevărat de neprețuit ale României, doar printr-un simplu gest, fapt ce implică de multe ori doar renunțarea la o cafea sau un produs de patiserie într-o zi, e cu adevărat remarcabil! Da, ai auzit bine! Contribuția ta poate fi de 5 sau 10 lei, deoarece proiectul  „Gazde bune în case bătrâne este înscris în cadrul competiției Bursa Binelui, singura platformă online de donații necomisionate din România, ce se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018. La finalul competiției vor fi recompensate primele 3 proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și al numărului de donatori distincți. Premiile constau în dublarea sumei strânse pe toată perioada Campionatului, în limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect câștigător.

Dacă îți dorești și tu să contribui sau să donezi în cadrul acestui extraordinar proiect, o poți face în diferite moduri.

  • Voluntariat: în cadrul “Școlii de vară a arhitecturii tradiționale montane”, iulie – august 2018, dar şi pentru celelalte activităţi cuprinse în planul de proiect;
  • Donaţii financiare sau materiale: resurse financiare şi materiale pentru activităţile din cadrul şcolii de vară, în special;
  • Donaţii prin platforma Bursa binelui, începând cu suma de 5 lei;
  • Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor fizice, sau maximum 20% din impozitul pe profit, în cazul agenţilor economici, către Asociaţia Sinaptica;
  • Distribuirea de informaţii despre inițiativa ONG Sinaptica

Poate că e momentul să dăruim mai departe din frumusețea idilică a copilăriei de odinioară.

Poate că e momentul să ajutăm la conturarea unui vis ce-l mai desparte doar un pas de a deveni realitate.

Poate că acest proiect nu constă doar în consolidarea unor case mai vechi de 80 de ani. Poate că pentru mulți dintre noi înseamnă consolidarea propriilor valori. Pentru a ști de unde ești și care îți este cu adevărat drumul potrivit în viață, poate că ar trebui să afli mai întâi cine ești cu adevărat, care îți sunt rădăcinile și ce poți face tu ca să fii tu.

Oricare ar fi motivele tale, nu ezita să contribui și tu măcar pentru unul din cele 44 proiecte și inițiative sociale susținute de 43 organizații neguvernamentale înscrise în cadrul celei de-a cincea ediții a Campionatului de Bine!

Credit foto: Asociația Sinaptică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s