Descoperă certificatul energetic sau cum să sporești confortul termic al casei tale!

Parcă acum, mai mult ca niciodată, funcționează proverbul:

„Omul gospodar își face sanie vara și căruță iarna”.

Nimic mai adevărat! Mi-aduc aminte că astă-vară, cuvântul de ordine ce trona orice discuție era vacanță. De aici detaliile ce te făceau să crezi că va fi an endless summer, cu multe grade în termometre și răsfăț necontenit.

Însă, de câteva zile, vremea pare să ne aducă cu picioarele pe pământ, amintindu-ne că, pe lângă vară, mai există și toamnă, o iarnă cu multe grade în minus și o primavară ce se va lăsa așteptată cel puțin 5 luni. Toate aceste schimbări ale vremii direcționează și termenii cheie ai discuțiilor celor din jur, auzind din ce în ce mai des: izolare locuință, consum energetic scăzut, costuri reduse la facture de întreținere. Cuvinte magice aș spune, însă cărora le-aș mai adăuga câteva, pentru un confort calitativ sporit: certificat energetic ieftin, auditor energetic sau termoviziune.

Probabil că mizez foarte mult pe calitatea unui lucru bine făcut, deoarece acest lucru s-a văzut clar când vecina de la parter a sunat la ușa mea, cerându-mi un sfat, deoarece ajunsese la limita răbdării privind plata facturii uriașe din timpul iernii. Se gândise la 3 variante: să remedieze problema pierderii de căldură, dar nu știa cum o poate depista deoarece făcuse diverse investiții zadarnice, să vândă apartamentul sau să-l închirieze pentru a mai scuti din cheltuieli.

– Pentru ce v-ați propus dumneavoastră, primul lucru pe care ar trebui să-l solicitați este un certificat energetic atât pentru apartamentul pe care doriți să-l vindeți sau închiriați, cât și pentru a ști cu certitudine în ce clasă energetică se încadrează. De obicei, apartamentele situate la parter se încadrează în clasa energetică B, dacă nu există un subsol neîncălzit și mulți alți factori adiacenți. Nu puteți ști cu exactitate până când nu aveți certitudinea unui specialist în domeniu, ce vă va face măsurători cu ajutorul termoviziunii. Trebuie luați în calcul mai mulți factori: orientarea apartamentului, ce tip de iluminat folosiți, dacă balcoanele vă sunt închise, calitatea tâmplăriei folosite și anul înlocuirii acesteia. Toate aceste detalii intră în ecuația calcului energetic al unui apartament și vă vor ajuta să depistați pierderile de căldură. Sunt lucruri extrem de importante la care trebuie să ne gândim când decidem să cumpărăm un apartament, pentru a ști la ce cheltuieli ulterioare de întreținere ne putem aștepta. În acest fel,  evaluăm cel mai corect dacă investiția rentează sau nu. Poate dacă ați fi apelat la o firmă în domeniu când ați cumpărat apartamentul, nu ați mai fi pătimit atât de mult ca în prezent cu plata facturilor de întreținere.

ce 1

– Aveți perfectă dreptate, dar cine ar fi crezut atunci cât de important este acest certificat energetic și cât de mult mă va costa prin prisma cheltuielilor de întreținere această omitere a mea. Însă la următoarea casă sau următorul apartament, va fi primul lucru pe care-l voi face pentru a ști exact ce cumpăr!

Nu știu dacă a înțeles prea multe biata femeie, însă i-am recomandat, pentru a nu avea dureri de cap ulterioare, să apeleze la o firmă ce oferă servicii de audit energetic, certificare energetică și termoviziune pentru clădiri și mentenanță a instalațiilor. Să fie atentă, i-am precizat, să fie atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

– Dacă cunoști o firmă serioasă în domeniu nu ezita să-mi spui.

– Specialiștii Enermed Impex SRL vă pot ajuta cu absolut tot ce aveți nevoie: termoviziune în infraroșu, pentru a afla cu exactitate care sunt zonele cu pierderi de căldură ale construcțiilor, deficiențele izolației termice, dacă sunt infiltrații excesive de aer, zonele posibile de condens și mucegai, eventuale conducte înfundate.

ce 2

– Dar la preț cum sunt?

– Tot ce vă pot spune este că au prețuri mici și lucrează rapid. Îți livrează în 4-24 de ore certificatul energetic. Prețurile lor variază în funcție de suprafața imobilului. De la 130 lei pentru un apartament cu o cameră, până la 180 lei pentru cel cu cinci camere. Prețul este negociabil în funcție de suprafața și gradul de complexitate al imobilului. A, să nu uit! Certificatul energetic are o valabilitatea de 10 ani și să aveți grijă să nu-l confundați cu auditul energetic, deoarece este cu totul o altă treabă! Auditul energetic  vă oferă soluții privind îmbunătățirea confortului termic al apartamentului dumneavoastră. Este posibil ca doar izolarea exterioară a pereților sau înlocuirea tâmplăriei să nu fie îndeajuns și să aveți pierderi prin placa subsolului sau instalațiile din subsol să fie refăcute. Doar un astfel de audit vă poate furniza varianta optimă de care aveți nevoie. Astfel, veți rezolva problema confortului termic al imobilului dumneavoastră, dar și încadrarea acestuia într-o clasă energetică superioară.

– Bănuiesc că trebuie o groază de acte pentru acest certificate!

– Nu, doar o copie dupa schița sau releveul apartamentului și precizarea anului în care a fost construit blocul. De rest se ocupă ei.

– Păi și unde să-i găsesc? Cum pot da de ei? Pentru că vreau să rezolv cât mai curând problema!

– Îi poți contacta telefonic sau online. Vizita lor e scurtă, durează cam 10-15 minute, în maxim 24 de ore ai certificatul energetic și afli sursa problemelor tale. Un alt lucru demn de reținut este faptul că acest certificat nu numai că vă ajută pe dumneavoastră, ci vă este necesar dacă doriți să vindeți sau închiriați. Conform legii 372/2005, actualizată conform Legii 159/2013, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligația de a deține acest certificat pentru că altfel procesul de vânzare-cumpărare poate fi declarat nul și atacat în instanță.

certificat-energetic.jpg

-Mi s-a spus că apartamentul dumneavoastră este cel mai bine izolat termic. Scuzați-mi întrebarea, dar aveți un astfel de certificat?

-L-am preluat de la vechiul proprietar, deoarece legal există obligația de a preda certificatul energetic în original noului proprietar, însă am luat cunoștință de toate aceste informații. Vă mărturisesc că a atârnat destul de mult în balanța alegerii acestui apartament. Mi-am dorit să pot achiziționa un apartament călduros iarna și rezistent căldurilor toride din vară, în care să-mi găsesc confortul dorit. Am înlocuit vechea tâmplărie cu una nouă, am schimbat instalațiile sanitare și am izolat terasa apartamentului precum și planșeul către subsol. Chiar m-ați pus serios pe gânduri și pentru că nu costă o avere, voi programa o întâlnire cu cei de la firmă, pentru a ști cu exactitate dacă sunt probleme cu izolația termică înainte de intrarea în iarnă.

Am închis ușa, iar sunetul clopoțeilor de vânt de la intrare m-au făcut să reflectez la diversele motive care mă făcuseră să aleg acel apartament. Îmi doream să emane o energie pozitivă din toate unghiurile, așa că am ales blocul cu intrarea orientată spre partea de nord pentru a avea o energie benefică. Dintotdeauna îmi plăcuseră casele cu un peisaje naturale în față, pline de verdeață, iar când am găsit acest apartament mi-am dat seama că e cel pe care mi-l doream. Lumina naturală ce mi-a urat binețe când am pășit pragul apartamentului m-a făcut să-mi doresc ca fiecare zi în care mă voi întoarce acasă să fie astfel. Poate că și chipurile blajine ale proprietarilor m-au făcut să înclin balanța deciziei finale. Am rezonat din prima secundă cu tot ce însemna cuvântul acasă, însă nu m-am lăsat condusă doar de energii pozitive, ci am încercat cu ajutorul profesioniștilor să creez un interior care să se potrivească din plin cu personalitatea mea, dar și să scad consumul de energie termică.

Un banal sunet al soneriei, o simplă discuție ca între vecini, m-au făcut să-mi reamintesc cât este de important să te asiguri înainte de venirea anotimpului rece de confortul termic al casei tale, ce îți va garanta că nu vei trece peste iarnă cu pierderi financiare inutile. Deci nu e mai rentabil oare, mă gândesc și eu conform proverbului „să-mi fac sanie vara și căruță iarna”, și să fac o analiză completă din punct de vedere energetic a locuinței vara, iar iarna să fac rezervări early-booking pentru vacanța de vară? Eu zic că în ambele cazuri, nu avem decât de câștigat, inclusiv portofelul nostru!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017. Proba nr.12-Energia casei tale.

Credit foto: certificat-rapid.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s