Visează la casa AIA, dar nu uita să te ancorezi în realitate!

14195410_571204843066584_8207392458196572220_o

Totul a pornit dintr-un singur impuls. Impuls ce a generat dorința de a avea un loc doar al meu. Un loc care să proiecteze viziunea mea despre frumos și arta de a fi fericit. Nu știu de unde a venit, dar parcă o forță m-a atras spre acel loc ce rezona pe deplin cu dorințele mele. Am simțit că acesta va fi locul unde îmi voi petrece o mare parte din viața mea! Am simțit că va fi locul unde voi lua decizii importante, unde voi râde cu gura până la urechi sau îmi voi ascunde o lacrimă înduioșată de reușitele celor dragi! Am simțit că vom avea o relație specială și că va fi martorul tăcut al trecerii timpului ce își va lăsa amprenta asupra mea, în cel mai plăcut mod! Ideea de apartenență mi-a stârnit o adevărată compilație de sentimente. Mi-am dorit să fie locul special în care să mă pot simți protejată de arșița verii, dar bucura de fiecare răsărit de soare sau să mă ghemuiesc în brațele ei de gerul năprasnic al iernii, dar în același timp să pot vedea dansul fulgilor de nea ce se topesc ușor în palma mea. Acest loc special se numește acasă.

Am îndrăznit să pășesc, desculță de această dată. Nu mai făcusem asta de mult timp. Nu am tresărit când iarba rece s-a oferit să-mi mângâie tălpile, ci am vrut să creez acea conexiune cu pământul, de care asfaltul orașului mă privase mulți ani. Era atât de multă liniște în jur, încât, pentru câteva secunde, mi-am dorit să închid ochii ca să pot savura pe deplin momentul. Imaginile cu traficul aglomerat al orelor după-amiezii încă stăruiau în mintea mea. Nu se dădeau plecate în nici un fel. După atâția ani, în care claxoanele țineau locul privighetorilor, iar turația motoarelor încinse ale mașinilor fuseseră pentru mine sunetul adierii vântului, îmi era greu să le pot scoate din mintea mea, însă mi-am dat seama că ele fac parte din trecutul meu și trebuiesc acceptate ca atare, așa că am continuat să-mi vizualizez drumul până în acel loc unde urma să fie prima mea casă. Nicicând nu mă simțeam mai liberă și fericită ca atunci! Cu ochii închiși am început să-mi schițez vizual visul. Era o casă luminoasă, cu spații deschise, ce rezona din plin cu personalitatea mea. Deja vedeam și locul unde mă voi odihni în serile de vară, dornică să zăresc Calea Lactee, spectacol unic al Universului, pe care în oraș nu avusesem ocazia să-l văd din cauza poluării luminoase. Totul era atât de frumos, încât rațiunea mea a bunăvoit a-și face simțită prezența și m-a trezit la realitate prin următoarul gând: pentru a construi într-un cadru concret și legal, am nevoie de un proiect de casă. Cu ajutorul lui, visul meu va începe să capete contur și va fi primul pas către o realitate concludentă, altfel, vor fi doar niște idei, care, la prima adiere de vânt, vor fi spulberate.

Am deschis ochii și am privit rațional lucrurile. Arhitect nu sunt. Cunoștinte in materie de construcții nu am. Idei? Am zâmbit. O mieee! Cred că cel mai inspirat și cugetat lucru ar fi să caut un birou de proiectare, care să mă ajute în transformarea visului meu către o realitate existentă și palpabilă. De obicei nu fac rabat de la calitate, așa că m-am decis să-i caut online pe cei mai buni! Așa cum eu reușisem să mă decid ca acel loc, ce nu avea decât câțiva copaci, să se numească acasă pentru mine, așa îmi doream o echipă profesionistă în domeniu. Norocul mi-a surâs când am descoperit site-ul biroului de proiectare, audit energetic și evaluare imobiliarăAIA Proiect.

sigla-AIA-2016-300x153

Mi-am dat rapid seama că pot fi soluția potrivită pentru mine, deoarece, pentru a realiza un proiect de casă, ai nevoie să găsești, într-un singur loc, toate informațiile necesare demersurilor și autorizațiilor necesare proiectului, locațiile unde poți găsi constructori profeșioniști și corecți, dar și un evaluator ANEVAR, astfel încât, la final să poți ști care va fi cota de impozitare a noului imobil, evaluarea lui pe piața imobiliară, inclusiv expertiza imobiliară. Dar asta nu e tot! Mai mult chiar, poți primi avizele pentru autorizația de construire cadou, pentru orice proiect complet! Marea mea dilemă este că găsești pe site-ul lor proiecte case atât de frumoase, încât îți este tare greu să iei decizia finală!

Cel mai important criteriu pentru mine în alegerea proiectului de casă este ca aceasta să fie cât mai luminoasă, astfel încât să rezoneze din plin cu propria-mi personalitate. Dacă lumina naturală este primul din factorii cheie ce-mi vor dicta alegerea proiectului casei, următorii ar fi structurarea optimă a spațiului funcțional, dar și ambianță plăcută creată de integrarea naturii. Navigând pe site-ul AIA Proiect, am aflat că proiectul de casă, pentru a fi într-adevăr complet, mai cuprinde trei secțiuni, ce trebuiesc analizate cu multă competență și experiență profesională în domeniu.

  1. Proiectul de arhitectură, parte integrantă a proiectului de casă, ce mă va ajuta să-mi formez o imagine cât mai clară despre planul de amplasament, al învelitorii, proiecțiilor orizontale sau ale fațadei casei. Dacă acordul arhitecților va fi pozitiv, îmi voi dori ca ușa de la intrare să fie orientată spre nord, deoarece, în arta Feng Shui, este locul pe unde intră cea mai multă energie pozitivă în casă.
  2. Proiectul de structură, un capitol extrem de important al casei mele, îmi va permite să pot realiza o casă durabilă în timp și care să-mi confere protecție și rezistență indiferent de intensitatea intemperiilor exterioare. Calitatea cadrelor, grinzilor din beton va fi realizată de arhitecți, astfel încât casa mea să fie extrem de luminoasă, dar în interiorul căreia să simți siguranță și confort.
  3. Proiectul de instalații, contribuie în găsirea soluțiilor optime privind asigurarea unui confort termic sporit, precum și instalațiilor electrice și sanitare, potrivite casei mele. Nu sunt o persoană friguroasă, dar consider instalația de încălzire în pardoseală cea mai utilă variantă de încălzire pe care mi-o doresc pentru noua căsuță. Dacă tot îmi doresc o casă minimalistă, dar cu un design contemporan, încălzirea și iluminatul cu ajutorul panourilor fotovoltaice constituie, pentru mine, un factor decisiv privind asigurarea unui ambient plăcut.

3-proiect-casa-parter

Tipul arhitectural de casă dorit este unul modern, cu un acoperiș tip terasă, gândit în măsură să acopere confortul unei familii de 3-5 persoane. Tencuiala decorativă de pe fațada exterioară a clădirii mi-aș dori să fie albă, astfel încât să contrasteze cu verdele gazonului și florile multicolore ce vor înconjura căsuța. Cu ajutorul vitrajelor largi ce vor împodobi partea frontală a locuinței, îmi doresc a creea un spațiu iluzoric de a fi parte integrantă în natură, indiferent unde te afli în incinta casei. Mi-aș dori ca pe timpul verii, aceste vitraje să fie mobile, oferindu-mi posibilitatea de a le deschide odată cu încolțirea primilor muguri primăvara și până când toamna îmi va ciocăni târziu în geam. Ce poate fi mai frumos decât să pot privi nestingherită renașterea naturii în fiecare an, să pășesc prin roua dimineții vara sau să învăț să recunosc după tril fiecare păsăre ce va poposi printre crengile teilor ce străjuiesc intrarea? Să învăț de la natură cum arată viața, asta înseamnă pentru mine arta de a fi cu adevărat fericit!

14115070_568105630043172_2435678313718737202_o

Funcțional, dorința mea arzătoare ar fi ca partea de living și dining să fie amplasată în zona de est și să se unească cu bucătăria deschisă, astfel încât, indiferent de evenimentele ce vor avea loc în familia noastră, structura casei să ne permită a fi împreună la orice oră din zi și din noapte. Îmi doresc o casă în care să fim recunoscători pentru clipele de neuitat trăite în familia noastră! Să umplem casa cu râsetele noastre în timp ce preparăm micul dejun, sau să dansăm până târziu în noapte. Vitrajele luminoase din sud vestul casei ce aparțin dormitorului matrimonial doresc să-mi scalde casa în lumină naturală indiferent de anotimp, reușind să-mi ofere în fiecare zi un nou tablou al unei naturi vii, menite a-mi smulge un zâmbet în fiecare zi. În zona de vest,  mi-aș dori să fie amplasate camerele copiilor, astfel încât aceștia să se simtă inspirați și creativi, generând cele mai năstrușnice idei prin care să ne uimească în fiecare zi! Terasa spațioasă din fața casei să aibă șezlonguri primitoare, în care să adormim citind cartea preferată sau să ne petrecem nopțile, căutând constelații sau nebuloase.

Decorul îmi doresc să fie minimalist, compus doar din obiecte de strictă necesitate. Nelipsită, însă. ar fi o bibliotecă în care să-mi colecționez cele mai interesante cărți, menite să-mi dezvolte domeniul de interes. Casa s-ar decora singură, în timp, prin chipurile înrămate ale celor dragi, surprinse în cele mai frumoase momente pe care le vom trăi împreună. Și simt că nu vor fi puține! Viață și culoare aș da casei, prin florile ce nu vor lipsi de pe masa mea, prin oamenii dragi ce îmi vor trece pragul sau prin bradul împodobit de copii în Ajunul Crăciunului, în jurul căruia ne vom descoperi dorințele îndeplinite.

14264839_572687419584993_5725563343573836021_n

Când aș păși în exteriorul casei, aș asculta povestea fiecărei flori din curtea mea, privind-o cum crește și-mi bucură privirea și simțul olfactiv. Apoi aș învăța cum adie vântul printre cireșii pârguiți și cum se îmbujorează căpșunile atunci când soarele le sărută chipul în zilele toride de vară. Recunosc că m-aș pierde în mireasma lor, dar aș rezista cu stoicism până aș vedea și ultimul trandafir de pe bolta foișorului înflorit. Nu le-aș lăsa să înfrunte singure gerul năpraznic, ci aș fi acolo să protejez până și ultimul portocal, ce nu a cunoscut până atunci iarna. Apoi aș putea spune fericită că mă simt acasă!

Nu e nimic exagerat când afirmăm purul adevăr despre casă: că reprezintă centrul universului pentru fiecare dintre noi. Depinde de noi în a face cu adevărat o casă să devină acasă! Indiferent de zona amplasării, de numărul etajelor sau cel al metrilor pătrați, construiește lucrurile cu multă iubire și răbdare! Indiferent de nuanțele alese sau timpul alocat construcției, nu uita să creezi un lăcaș al dragostei din sufletului tău, deoarece casa ta va fi în timp un punct de plecare și regăsire pentru toți cei dragi!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s